< Vorige Column index Volgende >

Column: Hoe werkt de loting bij nieuwbouw?

Auteur: Erik Slijkoord
Datum: 25-04-2018

Hoe werkt de loting bij nieuwbouw?

Heb jij je oog laten vallen op een mooi nieuwbouwproject? Het komt vaak voor dat er meer mensen zich inschrijven dan dat er woningen beschikbaar zijn: dat wordt dus loten. Maar hoe werkt een loting precies en wat kun je straks verwachten?

Wanneer mag je meedoen aan een loting?

Je bent op de informatieavond geweest en je werd enthousiast van wat je zag. Je hebt je ingeschreven, net als vele anderen, en er moet dus worden geloot. Maar zijn er eigenlijk nog speciale voorwaarden om mee te mogen loten?

Dat verschilt per nieuwbouwproject. Soms moet je bijvoorbeeld een haalbaarheidscheck laten uitvoeren om aan te tonen dat een hypotheek voor deze woning voor jou haalbaar is. Dit kan bij een hypotheekadviseur, zoals Knab. Welke criteria er precies gelden, kun je van tevoren opvragen bij de verkoopmakelaar van het project.

Hoe werkt een loting?

Er zijn geen wettelijke regels voor hoe een loting wordt uitgevoerd. Dit verschilt dan ook per project. Vaak wordt de loting uitgevoerd door de notaris. Soms worden er lootjes getrokken uit een glazen schaal en soms gebruiken ze een draairad met genummerde balletjes. Hoe dan ook wordt er gezorgd dat de loting eerlijk verloopt zodat iedereen een gelijke kans heeft.

Bij sommige nieuwbouwprojecten kun je je inschrijven voor één of meerdere specifieke woningen. In dat geval loot je alleen mee voor die woning(en). Bij andere projecten kun je meeloten voor het hele project. Als je in dit geval als eerste wordt ingeloot, mag jij als eerste een woning uitkiezen. De tweede die ingeloot wordt krijgt dan tweede keuze, etcetera.

Ingeloot :)

Ben je ingeloot? Yes! Dan kun je een hypotheek gaan regelen. Daarbij is een hypotheekadviseur natuurlijk niet verplicht, maar wel aan te raden! Let op: als je bent ingeloot zit je nog nergens aan vast. Je kunt je gewoon afmelden mocht je willen afzien van de woning.

Uitgeloot :(

Ai, dat is jammer. Maar geef de hoop vooral niet op. Het komt vaak voor dat mensen alsnog afzien van een woning, of ze kunnen de hypotheek niet rond krijgen. Daardoor kunnen mensen op de reservelijst soms alsnog een woning aangeboden krijgen.

Wat moet je nog meer weten over nieuwbouw?

Als je een nieuwbouwwoning koopt zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Hoe regel je na de loting bijvoorbeeld het beste je hypotheek. En hoe ga je slim om met meerwerk? Daarom biedt Knab een gratis e-book over nieuwbouw met overzichtelijke informatie en slimme tips.