< Vorige Column index Volgende >

Column: Hoe zit het met de hypotheekkosten bij een nieuwbouwwoning?

Auteur: Olivier Tardieu
Datum: 29-08-2016

Hoe zit het met de hypotheekkosten bij een nieuwbouwwoning?


Een nieuwbouwhypotheek zit anders in elkaar dan een hypotheek voor bestaande bouw. Je krijgt met allerlei kosten te maken, maar welke eigenlijk? In deze column licht ik toe welke uitgaven altijd horen bij een hypotheek voor een nieuwbouwhuis, en welke afhankelijk zijn van jouw keuzes.

Welke kosten betaal je altijd?

Als nieuwbouwkoper zijn er een aantal kostenposten voor de hypotheek waarmee je altijd rekening moet houden:

Vrij op naam kopen

Je koopt een nieuwbouwhuis vrij op naam (v.o.n.). Je betaalt dus niet voor overdrachtskosten, taxatiekosten en makelaarskosten, zoals je dat bij bestaande bouw doet. Toch moet je rekening houden met de bijkomende kosten van v.o.n.. Dit bedraagt ongeveer 2% tot 3% van de koopsom van de woning. Deze kosten betaal je bijvoorbeeld voor eventueel hypotheekadvies, het opmaken van de hypotheekakte door de notaris, de taxatiekosten en eventuele makelaarskosten.

Bouw- en grondrente

Als je voor nieuwbouw gaat, krijg je te maken met bouw- en grondrente. Dit is een kostenvergoeding die je aan de aannemer of projectontwikkelaar betaalt. Die investeert namelijk in grond door deze te kopen om er later op te bouwen. Vaak kan een bouwproject niet meteen van start gaan. De projectontwikkelaar verdient in deze periode niks aan zijn investering. Dit rendementsverlies wordt meegenomen in de koop-/aanneemsom. Je betaalt dan dus een hogere koopsom voor het huis. Dit is ook met terugwerkende kracht het geval, als de bouw al een tijdje bezig is. Je betaalt dan voor de reeds vervallen bouwtermijnen. Deze kosten kun je meefinancieren in de hypotheek.

Hypotheekrente

Zodra jouw nieuwbouwhypotheek ingaat, betaal je daarover de aflossing en hypotheekrente aan je geldverstrekker. Deze hypotheekrente betaal je voor het volledige bedrag dat je hebt geleend. Het kan gebeuren dat je al hypotheekrente betaalt terwijl de bouw van het huis nog in volle gang is. In deze periode krijg je dan te maken met dubbele woonlasten, dus let erop dat dit binnen je budget past.

Renteverlies tijdens de bouw

Houd bij een nieuwbouwwoning ook rekening met het renteverlies tijdens de bouw. Hiermee krijg je te maken doordat je al hypotheekrente betaalt, maar de rente die jij ontvangt over het bouwdepot steeds minder wordt. Hoe zo'n bouwdepot en het renteverlies precies in z'n werk gaan, lees je in deze column.

Eventuele kosten

Je weet nu met welke kostenposten je altijd rekening moet houden als je voor nieuwbouw gaat. Maar er zijn ook een paar zaken die niet per se op je pad komen. Of je hiermee rekening mee moet houden hangt af van de keuzes die je over de volgende zaken maakt.

Meerwerk

Sommige nieuwbouwwoningen worden met een standaard badkamer of keuken opgeleverd. Hoort in jouw droomwoning toch echt wel een bubbelbad of kookeiland? Dan kun je afwijken van het bouwplan. In zo'n geval is er sprake van meerwerk. Deze kosten komen bovenop de vraagprijs en kunnen volledig worden meegefinancierd in de hypotheek.

Minderwerk

Je kunt er ook voor kiezen om zaken uit het bouwplan te schrappen. Dit wordt ook wel minderwerk genoemd. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Hiermee kun je dus besparen op de kosten voor de nieuwbouwwoning. Maar let op: de vergoeding die je ontvangt, is in veel gevallen relatief gezien laag. Check dus altijd goed of minderwerk voor jou wel echt een gunstige optie is.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Wil jij van de voordelen en zekerheid gaan van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dit kan als de prijs van de woning, inclusief meerwerk, niet boven de grens van € 231.132 uitkomt. Let er dan wel op dat je afsluitkosten voor NHG betaalt. Dit bedraagt 1% van de totale hypotheek die je afsluit. Hoe hoog dit bedrag ongeveer wordt, kun je achterhalen door je maximale hypotheek te berekenen.

Starterslening

Koop jij je eerste huis? En wil jij je hypotheek afsluiten met een aanvullende Starterslening en ga je wonen in een gemeente die deze lening verstrekt? Houd dan rekening met de afsluitkosten die je hiervoor betaalt. Deze kosten zijn eenmalig € 750, onafhankelijk van de hoogte van je hypotheek. Verder moet je een aparte hypotheekakte voor de Starterslening laten opstellen door de notaris en betaal je na drie jaar rente en aflossing.