< Vorige Column index Volgende >

Column: Welke bijkomende kosten horen bij de koop van nieuwbouw?

Auteur: Erik Slijkoord
Datum: 23-04-2019

Welke bijkomende kosten horen bij de koop van nieuwbouw?

Met een nieuwbouwwoning koop je in principe een compleet leeg huis. Het is vervolgens aan jou als koper om het leefbaar te maken. Hierdoor krijg je automatisch te maken met bijkomende kosten, meestal zo'n 2 tot 3% van de koopsom. Ook voor het regelen van de hypotheek kun je extra kosten verwachten.

De kosten van het meerwerk

Als je een nieuwbouwwoning koopt, krijg je bijna altijd de kans om de woning naar jouw wensen te finetunen. Een uitbouw of dakraam, stopcontacten en lichtpunten erbij of eraf, misschien sanitaire voorzieningen of een keuken die nog toegevoegd moeten worden. Dit wordt 'meerwerk' genoemd. Uiteraard betaal je hier wel voor. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van wat je allemaal toevoegt aan de woning.

De kosten van de tuin

Heeft je nieuwe woning een tuin? Dan krijg je in feite je eigen braakliggend stukje grond, dat je zelf nog helemaal kan inrichten. In sommige gevallen krijg je er een schuurtje bij, dat scheelt. Verder komen de kosten voor het afgraven, ophogen en betegelen of beplanten voor je eigen rekening.

De kosten door de bouw

Een nieuwbouwwoning moet nog worden gebouwd, logisch. Maar daardoor bestaat er wel een grote kans dat jij dubbele woonlasten krijgt. Vanaf het moment dat jij de hypotheekakte hebt getekend, ga je al betalen voor je nieuwe woning, terwijl je natuurlijk ook nog voor je oude huis betaalt.

Daarnaast betaal je ook nog eens bouwrente aan de ondernemer en is het altijd aan te raden om een opleverkeuring te doen wanneer je de sleutels krijgt. Als je hierbij nog gebreken tegenkomt, kan de bouwer het nog fixen. Een lekkage bijvoorbeeld.

De kosten voor de financiering

Uiteraard is het regelen van een hypotheek ook niet gratis. Je betaalt bijvoorbeeld voor hypotheekadvies en de notaris rekent kosten voor het opmaken van je hypotheekakte. En kies je voor een hypotheek met NHG? Dan betaal je daar ook nog speciale afsluitkosten voor.

De kosten die je niet hebt

Het kopen van een nieuwbouwwoning brengt dus extra kosten met zich mee. Maar nieuwbouw wordt altijd vrij op naam (v.o.n.) verkocht, waardoor je de volgende kosten kunt wegstrepen:

- de overdrachtsbelasting;

- de notariskosten voor jouw inschrijving bij het Kadaster;

- de notariskosten voor eigendomsoverdracht.

Bereid je goed voor als je nieuwbouw kiest

Ben je van plan een nieuwbouwwoning te kopen? Zorg dat je van te voren al weet waar je aan toe bent: download het gratis e-book van Knab 'Nieuwbouw kopen' . Zo kom je niet voor verrassingen te staan.