< Vorige Column index Volgende >

Column: Waarover kun je onderhandelen bij een nieuwbouwwoning?

Auteur: Erik Slijkoord
Datum: 31-08-2018

Waarover kun je onderhandelen bij een nieuwbouwwoning?

Ben je verliefd geworden op een bestaande woning? Dan is het niet meer dan normaal dat je onderhandelt over de vraagprijs. Al is het maar voor de eer. Maar hoe zit dat eigenlijk als je je oog hebt laten vallen op een nieuwbouwproject? Kun je dan ook wat van de prijs afsnoepen of staat deze vast?

Bij nieuwbouw onderhandelen over de vraagprijs

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het is mogelijk om te onderhandelen bij nieuwbouw. Dit gaat alleen net iets anders dan bij bestaande bouw. Zo is het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat je wat van de vraagprijs af kunt krijgen. Waarom? Dat heeft twee redenen.

Nieuwbouwwoningen zijn ten eerste erg populair, waardoor de vraag groter is dan het aanbod. Hierdoor worden deze woningen vaker verkocht door middel van een loting of inschrijving. Krijg jij uiteindelijk de woning? Dan is er niet of nauwelijks ruimte voor onderhandeling. Er zijn immers meerdere kapers op de kust.

Ten tweede wordt een nieuwbouwwoning vaak verkocht wanneer deze nog gebouwd moet worden. De aannemer of projectontwikkelaar weet vooraf exact hoeveel ze voor het huis moeten vragen om winst te maken. Koop je een huis dat al (bijna) af is, dan bevind je je in een veel betere onderhandelingspositie.

Hierover kun je wel onderhandelen

Goed, onderhandelen over de vraagprijs is dus vrij lastig. Maar dat betekent niet dat je bij nieuwbouw helemaal nergens over kunt onderhandelen. Bij meer- en minderwerk en bouwrente lukt het waarschijnlijk wel.

Meer- en minderwerk

Met meer- of minderwerk krijg je te maken als je wilt afwijken van het standaard bouwplan. Wil jij iets extra's laten doen, zoals bijvoorbeeld een luxere keuken of andere tegels in de badkamer? Dan noem je dat meerwerk. Als je juist iets wilt weglaten uit het standaard bouwplan is dat minderwerk. Over de prijzen van meer- en minderwerk kun je onderhandelen.

Bouwrente

Naast meer- en minderwerk kun je ook onderhandelen over de bouwrente . Kort gezegd is een vergoeding voor alle bouwkosten die gemaakt worden tussen het moment dat jij de koop-/aanneemovereenkomst hebt getekend en je hypotheek is afgesloten. De hoogte van de bouwrente staat niet vast, dus ook daar kun je over onderhandelen.

Bereid je goed voor

Ziezo, nu weet je over welke zaken je kunt onderhandelen bij nieuwbouw. Maar het ook echt doen is een vak apart. Kun jij hierbij wel wat hulp en ondersteuning gebruiken? In dit gratis e-book 'Bieden en onderhandelen' lees je de belangrijkste tips en tricks. Zo kom je goed beslagen ten ijs!