Column: Meerwerk meefinancieren: wat zijn je mogelijkheden?
Auteur: Olivier Tardieu
Datum: 09-07-2015
Een van de voordelen een nieuwbouwwoning kopen is dat je de woning meteen helemaal naar jouw zin kan (laten) maken. Dit meerwerk, alle aanpassingen die buiten het standaard bouwplan vallen en op de meerwerklijst staan, kun je tijdens de bouw laten uitvoeren. Het voordeel daarvan is dat je de kosten kunt meefinancieren in de hypotheek. In mijn eerste column keken we al naar de mogelijkheden om meerwerk te financieren. Deze tweede column is een aanvulling op de eerdere informatie. Belangrijk om als woningkoper te weten is dat de vergoeding voor meerwerk namelijk verschilt per geldverstrekker. Hoe zit dat en waar moet je op letten?
Extra kosten voor meerwerk
Besluit je om af te wijken van het standaard bouwplan, dan laat je dus meerwerk (of minderwerk) uitvoeren. De kosten voor meerwerk komen boven op de koop-/aanneemsom van de woning en kun je, geheel of gedeeltelijk, meefinancieren in je hypotheek. Gedeeltelijk? Dat lees je goed. Want er gelden per geldverstrekker namelijk andere regels voor de financierbaarheid van meerwerk. Dat betekent dat je niet per definitie alle kosten kunt meefinancieren, maar dat je wellicht eigen geld moet gebruiken om meerwerk te bekostigen.
Richtlijnen financiering per bank verschillend
Laten we beginnen bij het begin. Om de hoogte van de hypotheek te bepalen, gaat de geldverstrekker uit van de waarde van de woning. Als een verbouwing waarde vermeerderend is, mag je meer lenen voor de woning (met een maximum van 103% van de woningwaarde in 2015). Je moet dit op basis van je inkomen natuurlijk wel kunnen betalen.
Voor meerwerk hanteren geldverstrekkers echter hun eigen richtlijnen, soms onafhankelijk van de hoogte van de waardevermeerdering. Je kunt er dus niet zomaar van uitgaan dat de door jou gewenste aanpassingen voor de volle 100% kunnen worden meegefinancierd. Dat kan slechts bij enkele geldverstrekkers. Ook wordt er wel eens een maximumpercentage aangehouden, bijvoorbeeld van 25%. Soms geldt dat je volumevergrotend meerwerk volledig mag meefinancieren (denk aan een dakkapel of uitbouw), maar dat voor overig meerwerk, zoals het verleggen van leidingen of een niet-standaardkeuken, wel weer een maximumpercentage geldt. In deze laatste gevallen kun je niet alles meefinancieren en heb je eigen geld nodig om de kosten van meerwerk te betalen. En die kunnen al snel oplopen van honderden tot duizenden euro's. Zeker iets om rekening mee te houden!
Let op: laat je de standaardkeuken uit de nieuwbouwwoning slopen en daarna een andere keuken plaatsen? Dan gebeurt dat niet vanuit de bouw en is het geen meerwerk, maar een verbouwing.
Voorwaarden vergelijken loont
Kortom: hoe meer je kunt meefinancieren, hoe minder eigen geld je nodig hebt. Let bij je keuze voor een hypotheek dus niet alleen op een lage rente, maar ook op de voorwaarden voor het meefinancieren van meerwerk. Zeker bij een nieuwbouwwoning kan dit kan veel geld schelen. Maak, voordat je de hypotheekaanvraag doet, in ieder geval een raming van de te verwachten kosten en bespreek dit met je hypotheekadviseur. Dan weet je of je jouw kunt waarmaken!
Over Olivier Tardieu
Meer columns van Olivier Tardieu:
31-10-2017
Waarop moet je letten bij het lezen van een bouwtekening?
23-08-2017
Nieuwbouw kopen: hoe werkt een loting met haalbaarheidscheck
19-06-2017
Nieuwbouwwoningen in de steigers: 5 opties voor tijdelijk huren
13-04-2017
Hoe wordt de maximale hypotheek bij nieuwbouw berekend?
01-03-2017
Nieuwbouwhypotheek: wat is het eigenlijk?
02-01-2017
Nieuwbouw: wat moet je regelen bij de notaris
24-10-2016
Vrij op naam vs. Kosten koper: wat is het verschil?
29-08-2016
Hoe zit het met de hypotheekkosten bij een nieuwbouwwoning?
24-06-2016
Kun je een tuin meefinancieren in de hypotheek voor een nieuwbouwwoning?
03-05-2016
Belastingaangifte: tips voor mensen die in 2015 een nieuwbouwwoning hebben gekocht
29-02-2016
Hoe werkt een bouwdepot bij een nieuwbouwwoning?
24-11-2015
Zes dingen die je moet weten over de hypotheek voor nieuwbouw
28-09-2015
4 redenen om voor nieuwbouw te kiezen
14-09-2015
5 tips om extra kosten bij meerwerk te voorkomen
31-03-2015
Meerwerk meteen meefinancieren?