< Vorige Column index Volgende >

Column: Nieuwbouwwoningen in de steigers: 5 opties voor tijdelijk huren

Auteur: Olivier Tardieu
Datum: 19-06-2017

Nieuwbouwwoning in de steigers: 5 opties voor tijdelijk huren

Je handtekening staat onder de koop-/aanneemovereenkomst, dus is het wachten totdat je toekomstige nieuwbouwwoning klaar is. Maar één probleem: je huidige huis is sneller verkocht dan verwacht. Dus waar moet je in de tussentijd wonen totdat je nieuwe stulpje klaar is om te betrekken? Een oplossing hiervoor is tijdelijke huur. Welke mogelijkheden jij hierbij hebt, zet ik in deze column op een rij.

Via de Leegstandwet huren

Een uitkomst voor tijdelijke woonruimte is huren op basis van de Leegstandwet. Met deze regeling kan iemand zijn of haar onroerende goed tijdelijk verhuren. Denk hierbij aan kantoorruimte, scholen of huizen die bijvoorbeeld al enige tijd te koop staan of klaar zijn voor renovatie.

Verhuren via de Leegstandwet kan voor een periode van minimaal zes maanden tot hooguit vijf jaar. Als huurder heb jij in de tussenliggende periode een opzegtermijn van één maand. Voor de verhuurder is dit drie maanden. Maar pas op, bij dit soort verhuur heb je als huurder geen huur(prijs)bescherming. Dit houdt in dat de huur zomaar kan stijgen of zelfs mag worden beëindigd.

Antikraak of bruikleen

Ook kun je kiezen voor antikraak. Hierbij betrek je tijdelijk een woning om zo kraak te voorkomen. Vaak is dit gratis of betaal je een kleine vergoeding. Soms wordt antikraak vergeleken met huren via de Leegstandwet. Dat klopt echter niet. Bij antikraak huur je het pand niet, maar gebruik je het enkel. Daarom is er altijd sprake van een bruikleenovereenkomst en geen huurovereenkomst.

Met een bruikleenovereenkomst is er geen sprake van huurbescherming. Je kunt dus op ieder moment uit de woning moeten, zonder specifieke reden. Vaak moet de verhuurder zich wel houden aan een opzegtermijn van twee tot vier weken.

Onder- of tussenhuur

Verhuurt iemand tijdelijk zijn of haar huis met de intentie om er later zelf weer te wonen? Dan is er sprake van tussenhuur. Dit zie je bijvoorbeeld als iemand op reis gaat. Tijdens die periode kun je gebruik maken van een gemeubileerde woonplek. Handig! Alleen tijdens de overeengekomen huurperiode is er sprake van huurbescherming. Aan het einde van het huurcontract moet je de woning verlaten.

Een andere optie is onderhuur, waarbij je de woning van een andere huurder huurt. Hierbij heb je recht op huurbescherming. Ook als de verhuurder weggaat en de eigenaar of een medehuurder de overeenkomst verlengt. Je wordt dus niet zomaar uit huis gezet.

Short stay

Wordt je nieuwbouwhuis op korte termijn opgeleverd, binnen een half jaar? Dan is short stay wellicht ook een optie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huren via AirBnB. Aangezien het hierbij om erg korte huurperiodes gaat, is er meestal geen sprake van huurbescherming. Welke regels er precies gelden, verschilt per stad. Duik daarom nog even in de voorwaarden die in jouw gemeente hiervoor gelden.

Op de camping

Tot slot kun je ook nog kiezen voor een vakantiehuis. En heb je al aan een caravan, pension, hotelkamer of bed-and-breakfast gedacht? Let er wel op dat je officieel niet permanent in zulke woningen mag wonen. Inschrijven op het adres van de woning is dus niet mogelijk.

Benieuwd wat je allemaal kunt verwachten van de oplevering van je nieuwbouwhuis? Bekijk dan dit eBook over het kopen van nieuwbouw. Daarin staat ook wat je kunt doen als er sprake is van gebreken.