Badkamer verbouwen in 8 stappen
15-08-2022Als je toe bent aan een nieuwe badkamer, of je huidige badkamer toe is aan een opfrisbeurt, dan is verbouwen de oplossing. Een nieuwe badkamer Kan je zelf aanleggen, maar het is verstandig om hulp in te schakelen van een professional als je niet zeker weet wat je doet. In dit artikel lees je hoe je je badkamer kunt verbouwen in 8 makkelijke stappen.
Stap 1: Maak een plan
Voordat je begint met het verbouwen van je badkamer is het belangrijk om een plan te maken. Bedenk welke veranderingen je wilt aanbrengen en maak een schets of een moodboard van je nieuwe badkamer. Op deze manier heb je een goed overzicht van wat je precies wilt en kun je aan de slag met het uitzoeken van de materialen die je nodig hebt. Natuurlijk is het ook van belang dat het kostenplaatje helder op papier wordt gezet. Een verbouwing is leuk, maar dit is uiteraard niet gratis. Misschien moet je zelfs wel een persoonlijke lening aanvragen om te zorgen dat het allemaal in gang kan worden gezet.
Stap 2: Kies de juiste materialen
Voor het verbouwen van je badkamer zijn er verschillende materialen beschikbaar. Het is belangrijk om de juiste materialen te kiezen die bij jouw badkamer en budget passen. Denk bijvoorbeeld aan tegels, sanitair, verwarming, verlichting en accessoires.
Stap 3: Bereid alles voor
Voordat je begint met de verbouwing is het belangrijk dat alles goed is voorbereid. Zorg ervoor dat je alle materialen die je nodig hebt bij de hand hebt en dat je een goede plek hebt om je spullen neer te zetten. Als je kiest voor een nieuwe badkamer, dan is het raadzaam om de oude badkamer eerst helemaal leeg te halen. Zo voorkom je dat je spullen in de weg staan en maak je het werk voor jezelf een stuk makkelijker.
Stap 4: Begin met de vloer
Een van de eerste dingen die je moet doen bij het verbouwen van je badkamer is de vloer aanpakken. Als je kiest voor een nieuwe vloer, dan moet je eerst de oude vloer verwijderen. Dit kan je doen door de vloertegels los te wrikken of door het laminaat of vinyl te verwijderen. Als je kiest voor een nieuwe vloer, dan is het wellicht een optie om te kiezen voor vloerverwarming. Hier komen dan natuurlijk extra kosten bij waarmee je rekening moet houden als je je spaarrekening aanspreekt, of als je geld lenen nodig is.
Stap 5: Installeer het sanitair
Nadat je de vloer hebt aangepakt, kun je beginnen met het installeren van het sanitair. Als je kiest voor nieuwe sanitaire voorzieningen, dan moet je eerst de oude voorzieningen verwijderen. Dit kan je doen door de leidingen te demonteren of door de toiletpot of wastafel los te wrikken. Als je kiest voor nieuwe sanitaire voorzieningen, dan moet je ervoor zorgen dat de aansluitingen goed zijn. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, dan kun je het beste een professional inschakelen.
Stap 6: Bevestig de wandbekleding
Nadat de sanitaire voorzieningen zijn geïnstalleerd, kun je beginnen met het bevestigen van de wandbekleding. Als je kiest voor tegels dan is het belangrijk dat de oude wandbekleding eerst wordt verwijdert. Er zijn tegenwoordig heel veel soorten en kleuren tegels en ook in verschillende prijsklassen.
Stap 7: Ga aan de slag met de verlichting
Nadat de wanden zijn bekleed, kun je gaan nadenken over de verlichting in je badkamer. Als je kiest voor nieuwe verlichting, dan moet je eerst de oude verlichting verwijderen. Dit kan je doen door de lampen of armaturen los te wrikken. Als je kiest voor nieuwe verlichting, dan heb je de keuze uit verschillende soorten verlichting. Denk bijvoorbeeld aan Ledverlichting, spaarlampen of inbouwspots.
Stap 8: Ga aan de slag met accessoires
Nadat je klaar bent met de verlichting, kun je gaan nadenken over de accessoires in je badkamer. Denk bijvoorbeeld aan een douchegordijn, handdoekrek of een toiletborstelhouder. Maar ook aan badkamerkastjes, doucherekjes en spiegels.