Nieuwbouw Nieuws

Verhuizen naar een groter huis? Hier moet je aan denken

01-03-2023

Heb je een groter huis op het oog? Of misschien heb je je nieuwe droomhuis al wel gekocht. Hoe dan ook, wanneer je verhuist naar een groter huis, zullen er een aantal dingen veranderen. En dan hebben we het niet alleen over de straatnaam of je postcode. Denk aan een andere inrichting, hogere maandlasten en de extra ruimte. Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken wanneer je gaat verhuizen naar een groter huis. Wij hebben drie factoren voor je op een rijtje gezet.

Andere inrichting

Wanneer je in een groter huis gaat wonen, heb je waarschijnlijk meer ruimte. Een grotere slaapkamer, woonkamer en misschien heb je nu wel ruimte voor een werkkamer of een hobbykamer. Dat heeft invloed op je inrichting. Misschien valt je bank weg in de ruimte en ziet de woonkamer er wel erg leeg uit. Dan is het tijd voor een andere inrichting. Misschien is het een kwestie van extra meubels of van nieuwe grotere meubels. Een grote woonkamer vraagt om grote meubels. In een grote woonkamer kan het lastig zijn om de ruimte knus te maken. Door grote vloerkleden neer te leggen, creëer je sfeer in de ruimte. Wanneer je één langwerpige woonkamer hebt, is het handig om de wanden te onderbreken door een grote open kast als wand neer te zetten. Zo maak je van je grote woonkamer een gezellige ruimte.

Hogere maandlasten

Een groter huis betekent waarschijnlijk hogere hypotheekmaandlasten. De maandlasten van je hypotheek kun je online berekenen via verschillende sites. Maar met alleen de maandlasten van je hypotheek ben je er nog niet. Een groter huis verbruikt meer energie. Doordat je een grotere ruimte moet warmhouden in de winter en afkoelen in de zomer, zal je energierekening hoger zijn dan in een kleinere woning. Maar ook je onderhoudskosten zullen stijgen. De onderhoudskosten hangen natuurlijk af van het bouwjaar en de staat van je woning. Met een nieuwbouwhuis ben je minder onderhoudskosten kwijt dan wanneer je huis al jaren oud is. Houd rekening met 1 à 2% van de waarde van je woning per jaar als onderhoudskosten.

Is een verbouwing nodig?

Wanneer je een nieuwbouw woning koopt, moet je goed opletten of het huis voldoet aan je eisen. Mocht het na een paar jaar toch te klein worden, door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, kan het zijn dat je een verbouwing nodig hebt. Denk aan een uitbouw van het huis, een dakkapel of misschien wel een aanbouw in de tuin. Als je van tevoren weet dat dit voor de toekomst een wens is, is het handig om bij het kopen van je nieuwbouw huis rekening te houden met deze opties. Een huis verbouwen kost geld. Je kunt hier geld voor opzij zetten, maar in sommige gevallen is het mogelijk om geld te lenen voor een verbouwing. Dit zijn allemaal extra kosten. Denk hier voordat je een nieuwbouw huis koopt dus goed over na.

Bron: van 01-03-2023