Voor- en nadelen van het kiezen voor nieuwbouw
18-07-2023Intussen is het woningtekort in ons land – onder andere vanwege de stikstofcrisis - behoorlijk opgelopen. Er zijn diverse plannen om dit voor 2030 aan te pakken, maar in de praktijk zal de realisatie hiervan nog moeten blijken. Feit is dat nieuwbouw zich in een lastig parket bevindt. De grond-, materiaal- en arbeidskosten zijn hoog. En de vraag is er wel, maar de vorig jaar fors gestegen hypotheekrente gooit roet in het eten als het gaat om de financiële haalbaarheid bij veel geïnteresseerden. Wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van het kiezen voor nieuwbouw? En waarom kun je – welke woning je ook kiest – niet zonder goed werkkleding zoals een werkbroek?
Wat je ook kiest: je zult de handen uit de mouwen moeten steken!
Het kopen van een nieuwbouwwoningen of bestaande woning kent allebei voor- en nadelen. Een belangrijke overeenkomst is wel dat beide opties inhouden dat je je handen uit de mouwen zal moeten steken. Tenzij je echt werkelijk alles uitbesteed, kost verbouwen of afwerken en verhuizen veel tijd en energie. Denk aan het sauzen van de wanden, het ophangen van lampen, het in elkaar zetten van meubilair en het sjouwen met verhuisdozen met huisraad.
Je kunt dan ook echt niet zonder goede werkkleding, zoals een werkbroek. Een functionele werkbroek beschermt je lichaam tegen sneeën of krassen door scherpe objecten en tegen warmte of kou (in een nieuwbouwwoning of tijdens het verbouwen is er vaak nog geen verwarming). Bovendien geeft een werkbroek je goede bewegingsruimte en heeft hij allerlei handige opbergzakken voor klusgereedschap en -materiaal. Strauss biedt een ruim assortiment aan functionele werkkleding, waardoor je er ongetwijfeld ook een hoge kwaliteit werkbroek vindt die aansluit bij jouw wensen en eisen.
Tijdens het klussen gebeuren er nog wel eens wat ongelukjes. Wil je extra letten op je eigen veiligheid? Kies dan naast een werkbroek ook voor degelijke veiligheidsschoenen.
Financiële voor- en nadelen van nieuwbouw
Allereerst maar eens kijken naar het financiële plaatje. Een nieuwbouwwoning is momenteel relatief duur, aangezien de prijzen niet meezakken met die van de bestaande woningvoorraad. Daarnaast zijn nieuwbouwwoningen relatief duur vanwege alle duurzame maatregelen. Aangezien je niet gelijk in het huis kunt trekken, betaal je tot slot ook nog eens een tijd dubbele woonlasten. Er zijn echter ook voordelen. Zo hoef je bij de koop van een nieuwbouwwoning geen overdrachtsbelasting (bij een bestaande woning twee procent, waarvoor starters een vrijstelling hebben) te betalen, en zijn de energielasten en onderhoudskosten lager.
Of een nieuwbouwhuis meer waard is? Die vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Iedereen heeft immers een unieke financiële situatie. En iedereen heeft eigen wensen en eisen waaraan ze op basis van de prioriteit zelf een waarde toekennen. Feit is in ieder geval wel dat duurzaamheid van woningen sinds energiecrisis bij veel meer mensen een rol is gaan spelen. Hoewel de woningprijzen dalen, gaat dit minder hard (of blijven ze zelfs gelijk) bij woningen met een goed energielabel. Wil jij ook een duurzaam huis? In dit artikel vind je handige tips!
Voor- en nadelen als het gaat om gemak en wooncomfort
Nieuwbouwwoningen moeten tegenwoordig erg duurzaam zijn. Dit levert comfortabele woningen op die goed geïsoleerd zijn maar ook een goede luchtkwaliteit hebben door diverse ventilatiemogelijkheden. Het huis is nog helemaal fris, doordat er geen vorige bewoners zijn. Veel vaker dan bestaande woningen, zijn nieuwbouwhuizen voorzien van hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Tot slot is het ook fijn dat je zelf nog invloed kunt uitoefenen op de indeling, de afwerking en het aanleggen van bijvoorbeeld de tuin. Zo kun je er gelijk vanaf het begin jóúw droomwoning van maken.
Na al deze pluspunten is het ook belangrijk om de andere kant van het verhaal te bekijken. Wat de nadelen zijn van een nieuwbouwwoning? Het belangrijkste is nog wel dat een nieuwbouwwoning veel meer tijd kost. Je zal voorafgaand aan, tijdens en na de bouw allerlei keuzes moeten maken. Denk aan hoe je de badkamer en de keuken wil hebben, welke vloeren, welke afwerkingen zoals het schilderwerk en het aanleggen van de buitenruimte. Ook is een wijk in aanbouw een bouwput, en duurt het vaak wel een aantal jaar voordat een wijk een beetje gezellig aanvoelt.
Voor jezelf de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen
Nieuwbouw of een bestaande woning? Het is een afweging die iedereen voor zichzelf zal moeten maken. Zoals je leest hebben beide keuzes zowel voor- als nadelen. Het is aan jou om te bepalen wat je het belangrijkst vindt. Succes met je keuze in ieder geval, en veel woonplezier!