Nieuwbouw leidt de weg naar een gasvrij Nederland
03-08-2023Nou ja, gasvrij: er mag uiteraard wel nog gas in de bodem zitten. Maar het idee is wel dat in 2050 maar liefst zeven miljoen woningen en een miljoen andere gebouwen van het gas af zijn. Zo hoeven we niet meer te vrezen voor het einde van de gasvoorraad en zorgen we voor minder CO2 en andere stoffen in de lucht die klimaatverandering kunnen versnellen. Hoe de gefaseerde route naar een gasvrij Nederland eruit ziet? Hieronder lees je alles over eerdere ontwikkelingen en zaken die nog op stapel staan.
2018: Enkel nog vergunningen voor gasloze nieuwbouw
Sinds 1 juli 2018 mogen er geen bouwvergunningen meer worden aangevraagd voor gebouwen met een gasaansluiting. Dit houdt in dat de laatste drie á vier jaar alle nieuwbouw voorzien is van duurzamere verwarmingsmethoden. De meest voorkomende zijn aansluiting op een warmtenet of de plaatsing van een warmtepomp. Deze laatste wordt dan ook nog eens zoveel mogelijk van duurzaam opgewekte elektriciteit voorzien van eigen zonnepanelen.
2026: De hybride warmtepomp
Na de nieuwbouw, zal ook de bestaande woningvoorraad langzaamaan over moeten op duurzamer verwarmen. Het overgrote deel van bestaande woningen heeft een cv-ketel. Vanaf 2026 zal een cv-ketel niet meer vervangen mogen worden door een andere cv-ketel. Zeker niet alle woningen zijn dan aangesloten op een warmtenet, of voldoende geïsoleerd voor een volledig elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp (bestaande uit een cv-ketel gecombineerd met een warmtepomp) zal daarom de nieuwe standaard worden. Een hybride warmtepomp bespaart al gauw minimaal zestig procent op het gasverbruik van een woning. Niet alleen een duurzamer alternatief, maar ook nog eens fijn voor de portemonnee gezien de stijgende gasprijzen de laatste jaren.
2030: Grootse uitbreiding warmtenetten in en rond steden
In en rond een aantal grote steden, zijn nu warmtenetten aanwezig. Om het doel van een klimaatneutrale gemeente in 2050 te behalen, zijn veel gemeenten van plan deze warmtenetten flink uit te breiden. In de gemeente Utrecht bijvoorbeeld lopen momenteel diverse proeven met het gasvrij maken van wijken. Vanaf 2030 zal de opgedane ervaring ingezet worden bij een grootse transitie van de andere woonwijken naar deze duurzamere verwarmingsmethode. Ook een warmtenet is ongeveer zestig procent efficiënter in het verwarmen van woningen dan een cv-ketel.
Woningen voorbereiden op duurzamere verwarming
Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de hoogste standaarden als het gaat om isolatie. Bovendien wekken ze in haast alle gevallen zelf duurzame energie op door middel van zonnepanelen. Duurzame energieopwekking is (mede dankzij subsidies) zeer populair. Eind 2022 werd de mijlpaal van twee miljoen woningen met zonnepanelen bereikt. Zelfs met de verwachte geleidelijke afschaffing van de salderingsregeling, is zonnestroom financieel aantrekkelijk. Vooral als dit zoveel mogelijk zelf wordt gebruikt in huis, bijvoorbeeld door een (hybride) warmtepomp. Veel van de bestaande woningen zijn nog niet klaar voor de overgang naar een warmtenet of volledig elektrische warmtepomp. Woningbezitters en verhuurders zullen daarom komende jaren flink aan de bak moeten met verduurzaming. De belangrijkste woningaanpassingen zijn betere isolatie van ramen, dak, vloer en gevels en een ander warmteafgiftesysteem (vloerverwarming of lage-temperatuur-convectoren). Ondertussen is het wel al goed mogelijk het gasverbruik te verlagen met een hybride warmtepomp.