Nieuwbouw Nieuws

Tips voor het onderhouden van je zonnepanelen voor maximale levensduur en efficiëntie

09-10-2023

Als je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen, dan wil je ook dat de opbrengst zo hoog mogelijk blijft. Om ervoor te zorgen dat je een maximaal rendement uit je zonnepanelen haalt dien je tijdig onderhoud te plegen. In dit artikel vertellen we duidelijke tips voor het onderhouden van je zonnepanelen zodat je een maximale levensduur en efficiëntie kunt behalen.

Waarom is onderhoud van je zonnepanelen belangrijk?

Zonnepanelen zijn systemen die ontworpen zijn om vele jaren mee te gaan. Dat wil niet zeggen dat ze geen periodiek onderhoud nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze optimaal functioneren. Zo kunnen vuil, stof en vogeluitwerpselen zich ophopen op het oppervlak van de zonnepanelen en het zonlicht blokkeren. Dat kan de efficiëntie van je zonnepanelen verminderen. Schone zonnepanelen produceren nu eenmaal meer energie. Bovendien kan regelmatig onderhoud de levensduur van je zonnepanelen verlengen. Kleine problemen kunnen hierdoor tijdig worden opgelost voordat ze ernstig worden. Heb je gekozen voor installatie door Zonnepanelen Noord, dan kun je overigens op goede nazorg bij problemen.

Reinig je zonnepanelen regelmatig

Zonnepanelen kunnen zoals gezegd dus vuil, stof en zelfs vogeluitwerpselen verzamelen. Reinig ze daarom regelmatig. Een eenvoudige reiniging met een zachte borstel, een mild reinigingsmiddel en water kan deze ophopingen dan nog relatief gemakkelijk verwijderen. Zorg er wel voor dat je de zonnepanelen 's ochtends of' s avonds reinigt. Dit om te voorkomen dat het water te snel verdampt en vlekken achterlaat op de panelen die op hun beurt weer voor problemen kunnen zorgen. Besteed aandacht aan je eigenlijk veiligheid als je je zonnepanelen gaat schoonmaken. Gebruik een stabiele ladder en draag geschikte schoenen om uitglijden te voorkomen. Schakel de stroomtoevoer naar je zonnepanelen uit voordat je begint met schoonmaken.

Voer regelmatig inspecties uit

Voer regelmatig visuele inspecties uit op je zonnepanelen. Doe dit voorafgaand aan het schoonmaken en eventueel zelfs vaker. Controleer bij die inspectie of er scheuren, beschadigingen of losse verbindingen zichtbaar zijn. Als je iets verdachts opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met een professionele installateur om verdere schade te voorkomen. Bijvoorbeeld met het eerdergenoemde Zonnepanelen Noord van eigenaar en oprichter Henk Reder.

Jaarlijkse of halfjaarlijkse professionele controle

Als je zelf geen expert bent, ben je natuurlijk niet de aangewezen persoon voor een grondige controle. Dat wil niet zeggen dat je niet inderdaad die regelmatige inspecties moet blijven uitvoeren, maar jaarlijkse of halfjaarlijkse controles door een professionele zonnepaneelinstallateur zijn zeker ook sterk aanbevolen. Deze kan grondige tests uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed werken en dat er geen problemen zijn met de bedrading of de omvormer.

Houd bomen en vegetatie uit de buurt

Belangrijk is ook om er actief zorg voor te dragen dat bomen en struiken niet overhangen boven je zonnepanelen. Takken kunnen niet alleen schaduw werpen en daardoor de opbrengst van de panelen doen verminderen, maar ze kunnen ook bladeren en vogels aantrekken. Trim bomen en vegetatie die in de buurt van je zonnepanelen staan daarom regelmatig.

Hou de stroomopbrengst in de gaten via de app

Standaard worden moderne zonnepanelen systemen vaak geleverd met ingebouwde monitoring, inzichtelijk via de app. De app komt vaak niet bij je zonnepanelen, maar wordt geleverd bij je omvormer. Hou hier dus rekening mee. In de app vind je een duidelijk overzicht van de stroomopbrengst in kWh. Je kunt het overzicht filteren om inzichten te krijgen in de stroomopbrengst per uur maar ook per dag en jaar. Standaard zie je dus een grafiek waarin aangegeven wordt hoeveel kWh die dag is opgewekt. Als je ziet dat er voor een bepaalde dag geen stroomopbrengst is en ditzelfde gebeurt de volgende dag, dan is de kans groot dat er een storing is. De zonnepanelen wekken geen groene stroom meer op en het is tijd om uw zonnepanelen installateur in te schakelen.

Laat ook de omvormer tijdig onderhouden

Ook de omvormer heeft tijdig onderhoud nodig om het systeem goed te laten blijven functioneren. De omvormer is het apparaat wat ervoor zorgt dat wisselstroom (opgewekt door zonnepanelen) omgezet kan worden naar gelijkstroom (wat gebruikt kan worden in een woning). De omvormer draait namelijk op software wat regelmatig geüpdatet kan worden. Bij de moderne omvormers kan de update vaak op afstand geregeld worden, of wordt het zelfs volledig automatisch uitgevoerd. Maar bij oudere modellen kan het zijn dat de software handmatig geüpdatet dient te worden.

Hiernaast is het niet onbelangrijk om periodiek te controleren of de omvormer naar wens functioneert. Mocht de omvormer uitvallen of problemen veroorzaken, dan loopt u potentieel heel wat groene stroom mis. De stroom moet dan ingekocht worden, waardoor u in de kosten loopt.

Bron: van 09-10-2023