Nieuwbouw Nieuws

Heb je een lekkage? Dan zijn dit de eerste stappen die je moet nemen

12-03-2024

Een lekkage is natuurlijk super vervelend en daarom kun je maar beter goed voorbereid zijn en weten hoe je moet handelen. In dit artikel lees je wat je moet doen als je te maken hebt met een lek en welke acties je kunt ondernemen om dit in de toekomst te voorkomen.

Lekkage, wat nu?

In dit stappenplan lees je precies welke stappen je moet nemen als je te maken krijgt met een lek in je eigen woning of een bouwproject.

Stap 1: Sluit het water af

Om te voorkomen dat een lekkage alleen maar erger wordt, moet je de waterleiding afsluiten. Dit doe je door het dichtdraaien van de hoofdkraan, die je vaak in de meterkast, kelder of in de keuken zelf vindt. Meestal is het een rode knop of hendel, die je makkelijk kunt herkennen. Sluit bij een hevige lekkage ook het gas en de elektra af.

Stap 2: De bron opsporen

Nu is het tijd om erachter te komen waar de lekkage vandaan komt en hoe deze is ontstaan. Geen eenvoudige opgave, want een lek kan allerlei oorzaken hebben. Van een lek in het dak tot een bij die van de buren. En van een lekkage in de leidingen tot een onzichtbaar lek in de badkamer.

Stap 3: Water opruimen

Als je de lekkage hebt opgespoord en je weet waar het water vandaan komt, kun je beginnen met het inperken van de ravage. Een makkelijke manier om overtollig water weg te halen is met een waterzuiger. Voor een grote lekkage kun je beter een dompelpomp gebruiken. Deze kunnen, zoals de naam het al zegt, in water worden ondergedompeld en sommige zijn ook te gebruiken voor het verpompen van rioolwater.

Stap 4: Ventileren

Na het wegpompen van het water is het goed om de ruimte zo goed mogelijk te ventileren en vervolgens te laten drogen. Na 24 tot 48 uur kunnen er al schimmels ontstaan, dus zo snel mogelijk handelen is het beste. Controleer goed welke oppervlakken nat zijn geworden, waarbij je ook de wanden, eventuele elektra, wandcontactdozen en dergelijke niet mag vergeten. Een luchtontvochtiger kan wonderen doen, waarbij je wel moet zorgen voor een gesloten ruimte.

Stap 5: Het lek dichten

De laatste stap is het verhelpen van de lekkage. Iets dat je zelf kunt doen, afhankelijk van de ernst van het lek. Je kunt natuurlijk ook een deskundige inhuren om de lekkage (hopelijk voor altijd) op te lossen.

Stap 6: Voorzorgsmaatregelen treffen

Tenslotte is het handig om je alvast voor te bereiden op een mogelijke (nieuwe) lekkage, denk aan een waterpomp kopen. Dit kan namelijk een hoop schelen, want hoe sneller je water kan wegpompen; hoe minder schade een lekkage kan toebrengen aan een woning, zelfbouw project of een zakelijk pand. Een optie om ernstige lekkages te voorkomen in de toekomst, is door leidingen, daken en aansluitingen regelmatig na te lopen en te controleren. Vooral bij koud weer en helemaal wanneer de temperaturen onder het nulpunt dalen, is het verstandig om een extra oogje in het zeil te houden.

Bron: van 12-03-2024