Nieuwbouw Nieuws

Verbouwing van badkamer of keuken meefinancieren in je hypotheek

28-03-2024

Vroeg of laat komen we allemaal op een punt waarbij de badkamer en ook keuken toe is aan vervanging. Omdat de kosten hiervan aardig kunnen oplopen, is het goed te kijken naar de mogelijkheden die er zijn als het gaat om het financieren hiervan. Een keuken of badkamer kost namelijk al snel 15.000 tot 20.000 euro. Geld dat niet iedereen zomaar heeft liggen of ineens wil uitgeven voor een nieuwe badkamer of keuken. Omdat er tegenwoordig ook allerlei andere manieren zijn om dit te kunnen bekostigen, gaan we in dit artikel verder in op de mogelijkheden die er zijn als het gaat om het kunnen meefinancieren van zo’n verbouwing in je hypotheek.

De voordelen van het meefinancieren van een verbouwing

Het meefinancieren van een verbouwing in je hypotheek biedt diverse voordelen. Ten eerste hoef je geen extra lening af te sluiten, waardoor je geen rente betaalt over twee verschillende leningen. Dit kan op de lange termijn aanzienlijk veel geld besparen. Daarnaast kunnen de kosten voor een verbouwing behoorlijk hoog zijn. Door deze kosten mee te nemen in je hypotheek, kun je het bedrag spreiden over een langere periode. Dit resulteert in lagere maandelijkse lasten in vergelijking met het afsluiten van een aparte lening. Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld voor een net wat luxere badkamer kunt gaan en kunt kiezen voor beton cire en inbouwspots, omdat de kosten toch worden uitgesmeerd over meerdere jaren.

Mogelijkheden voor het meefinancieren van een verbouwing

Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing mee te financieren in je hypotheek. Een veel voorkomende optie is een bouwdepot. Dit is een aparte rekening waarop het bedrag voor de verbouwing wordt gestort. Je kunt vervolgens facturen indienen en het bedrag laten uitkeren. Houd er rekening mee dat een bouwdepot wel aan bepaalde voorwaarden en regels gebonden is. Houd er dus wel rekening mee dat bijvoorbeeld nieuwe inbouwspots keuken wel tot de mogelijkheden behoren, terwijl een nieuwe hanglamp een ander verhaal wordt. Hoe dit precies zit, kan je hypotheekverstrekker je het beste uitleggen. Een andere mogelijkheid is het verhogen van je bestaande hypotheek. Dit kan interessant zijn als je hypotheekrente laag is en de waarde van je woning gestegen is. Met een hogere hypotheek kun je de kosten voor de verbouwing meefinancieren. Het is belangrijk om te laten berekenen of dit financieel gezien haalbaar is voor jouw situatie.

Waar moet je op letten bij het meefinancieren van een verbouwing?

Bij het meefinancieren van een verbouwing in je hypotheek is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ten eerste dien je rekening te houden met de maximale hypotheek die je kunt krijgen op basis van je inkomen. Een adviseur kan je hierover meer informatie geven en je helpen bij het maken van de juiste keuze. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je een jaar geleden een hypotheek hebt afgesloten, de ruimte een stuk kleiner is, mits je veel meer bent gaan verdienen natuurlijk, dan wanneer je al 10 jaar of langer aan het aflossen bent. Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken over de verwachte waardevermeerdering van je woning na de verbouwing. Het zou zonde zijn als je meer geld leent dan dat de verbouwing uiteindelijk oplevert. Laat daarom ook een taxatie uitvoeren, zodat je een realistisch beeld krijgt van de toekomstige waarde van je woning. Dit kan overigens ook helpen bij het verkrijgen van een lening of verhoogde hypotheek. Kortom, mogelijkheden genoeg dus!

Bron: van 28-03-2024