Nieuwbouw Nieuws

Badkamer van je nieuwbouwwoning verven: hier moet je op letten

15-07-2024

Je hebt een prachtige nieuwbouwwoning en bent klaar om de badkamer een persoonlijke touch te geven. Verven lijkt een gemakkelijke manier om dit te doen, maar in een nieuwbouwwoning zijn er enkele zaken waar je extra op moet letten. Hieronder staan een aantal belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

Houd rekening met vocht

In een nieuwbouwwoning kan nog veel vocht aanwezig zijn. Beton en metselwerk moeten nog volledig uitdrogen en dit kan wel een jaar duren. Het vocht kan zich ophopen in de muren en plafonds van je badkamer, terwijl dit van nature al een vochtige ruimte is. Het is daarom belangrijk om een geschikte verf te kiezen die hier tegen kan.

Gebruik een vochtbestendige binnenverf

Zoals we hierboven al hebben aangegeven, is het essentieel om een vochtbestendige binnenverf te gebruiken voor deze klus. Kijk bijvoorbeeld naar de sikkens alpha humitex sf. Deze muurverf is waterdamp doorlatend en bestand tegen een hoge luchtvochtigheid. Het blijft niet alleen langer mooi dan een standaard muurverf, maar helpt ook om schimmelvorming in de badkamer te voorkomen.

Let op de ondergrond

De ondergrond in een nieuwbouwwoning kan nog zuigend zijn. Dit betekent dat de muren en plafonds nog veel vocht opnemen, wat invloed kan hebben op de hechting en dekking van de verf. Het is daarom belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden voordat je gaat schilderen. Dit doe je met een primer die goed samengaat met de gekozen muurverf.

Bereid de klus goed voor

Een goede voorbereiding is al het halve werk, vooral in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Zorg ervoor dat alle oppervlakken schoon, droog en stofvrij zijn voordat je begint met schilderen. Verwijder eventuele schimmelresten met een schimmelverwijderaar en een sopje. Plak vervolgens randen en kozijnen af en bescherm het sanitair tegen verfspetters. Laat de ruimte ook goed doorluchten zodat de primer en verf goed kunnen drogen. Het is daarnaast beter om minimaal een dag niet te douchen of in een heet bad te gaan, omdat dit invloed heeft op de luchtvochtigheid.

Breng verf gelijkmatig aan

Breng zowel de primer als vochtbestendige verf in dunne laagjes aan voor een gelijkmatige dekking. Gebruik een kwast voor de randen en een roller voor de grote oppervlakken. Laat elke laag goed drogen voordat je een nieuwe aanbrengt. Dit kan wat extra tijd kosten, maar het resultaat is de moeite waard. Met deze praktische tips kun je jouw nieuwbouwbadkamer eenvoudig een persoonlijke touch geven. Alvast veel succes met de schilderklus!

Bron: van 15-07-2024