Nieuwbouw Nieuws

Parketvloer in een nieuwbouwwoning: is dat een slim idee?

12-08-2024

Vloeren zijn een van de belangrijkste elementen die bijdragen aan de sfeer van je huis. Een parketvloer is een populaire keuze vanwege de warme en natuurlijke uitstraling. Maar is parket ook een slimme keuze voor een nieuwbouwwoning? In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het laten leggen en onderhouden van een houten parketvloer.

Wat is een parketvloer?

Parket is een type houten vloer dat bestaat uit meerdere laagjes hout. De bovenste laag is gemaakt van massief hout, zoals eiken of walnoot. Dit zorgt voor de kenmerkende uitstraling en textuur. Daaronder zitten lagen van multiplex of ander samengesteld hout, wat de vloer stabiliteit en duurzaamheid geeft. Parketvloeren zijn bovendien verkrijgbaar in veel verschillende patronen en afwerkingen, waardoor het bij allerlei stijlen past.

Aandachtspunten in een nieuwbouwwoning

Bij het leggen van een parketvloer in een nieuwbouwwoning zijn er enkele specifieke aandachtspunten. Nieuwbouwwoningen bevatten aan het begin veel vocht en kunnen de eerste jaren nog werken en krimpen. Dit kan invloed hebben op het parket. Het is daarom belangrijk om de vloer goed te laten acclimatiseren. Leg het parket een aantal dagen in de desbetreffende ruimte zodat het kan wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid in je woning voordat je het echt gaat leggen. Besteed daarnaast extra aandacht aan de ondervloer. Deze moet niet alleen egaal zijn, maar ook goed droog. Een vochtige ondergrond kan namelijk leiden tot kromtrekken van het parket. Het is verstandig om een vochtwerende folie of speciale ondervloer te gebruiken om dit probleem te voorkomen.

Parket professioneel laten behandelen

Een goed behandelde parketvloer kan veel langer meegaan en is beter bestand tegen slijtage en vocht. Afhankelijk van het type parket en de houtsoort, kun je kiezen uit diverse afwerkingen. Het is aan te raden om de behandeling door een professional te laten doen, zodat je zeker weet dat het correct gebeurt. Op vanhoudtvloeren.nl lees je meer over de verschillende behandelmethodes en de bijkomende voordelen.

Onderhoud en reparatie bij slijtage

Ondanks de duurzaamheid van parket, is slijtage na verloop van tijd onvermijdelijk. Regelmatig onderhoud helpt om de vloer langer in goede conditie te houden. Gebruik een zacht opzetstuk voor de stofzuiger en dweil niet te nat. Schakel daarnaast zo snel mogelijk een specialist in voor parket reparatie als er sprake is van schade of ernstige slijtage. Ook periodiek onderhoud door een expert zal de levensduur van je vloer flink verlengen.

Conclusie

Een parketvloer in een nieuwbouwwoning kan zeker een slimme keuze zijn, mits je rekening houdt met vocht en de juiste behandelmethode kiest. Laat je altijd adviseren door een vloerenspecialist om hierin de beste keuzes te maken.

Bron: van 12-08-2024