Nieuwbouw Nieuws

Betere controle op nieuwbouwprojecten met Wkb

19-08-2024

Een betere controle op nieuwbouwprojecten is ontzettend belangrijk om de kwaliteit van dergelijke projecten te waarborgen. Het kabinet heeft daarom de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, kortweg Wkb, in het leven geroepen.

De Wkb heeft tot doel om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het bouwwerk meer bij de bouwende partijen te leggen en zo de risico’s te verminderen. Bouwfouten en gebreken zoals constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of slecht functionerende ventilatie zullen daardoor sneller aan het licht komen en dus eerder hersteld kunnen worden. Dat vermindert de faalkosten aanzienlijk.

Waarom is een betere controle nodig?

Het is algemeen bekend dat er in de bouwsector regelmatig problemen ontstaan met de kwaliteit van nieuwbouwprojecten. Denk bijvoorbeeld aan constructiefouten, gebreken in het ontwerp of ondeugdelijk materiaalgebruik. Deze problemen kunnen leiden tot onveilige situaties en dure herstelwerkzaamheden. Met de Wkb wil de overheid deze problemen voorkomen. Het invoeren van strengere controles en het stimuleren van een betere samenwerking tussen alle betrokken partijen verkleint de kans op bouwfouten en gebreken.

Wat houdt de Wkb in?

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen introduceert een nieuw systeem waarbij de bouwende partijen zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteitscontrole tijdens het hele bouwproces. Dit betekent dat zij moeten aantonen dat het bouwwerk voldoet aan de wettelijke eisen. Het inzetten van software voor het digitaal vastleggen van kwaliteit en opleveren van een project is een absolute aanrader. Er is dan één online omgeving waar alle partijen altijd de actuele stand van zaken rondom een project paraat hebben. Onderdeel van de Wkb is ook dat een onafhankelijke kwaliteitsborger gedurende het bouwproces controles uitvoert en de kwaliteit bewaakt. Werk je in de uitvoeringsfase al volgens de regels van de Wkb, dan ben je goed voorbereid als de kwaliteitsborger langskomt om te beoordelen of het bouwwerk aan de gestelde eisen voldoet.

Welke voordelen biedt de Wkb?

De Wkb heeft een aantal belangrijke voordelen. Allereerst zorgt de nieuwe werkwijze voor meer transparantie en duidelijkheid. Het is zowel voor de aannemer als voor de opdrachtgever belangrijk dat de oplevering soepel verloopt en het bouwwerk voldoet aan de afspraken en de wettelijke eisen. De verplichte controles en rapportages maken inzichtelijk welke partijen verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van het bouwwerk. Ook leidt de Wkb tot een verbetering van de kwaliteit van nieuwbouwprojecten. Doordat de verantwoordelijkheid nu meer bij de bouwende partijen zelf ligt, is de kwaliteit een belangrijk aandachtspunt tijdens het hele bouwproces. Verder worden dankzij de verplichte controles en het toezicht van de onafhankelijke kwaliteitsborger eventuele problemen al in een vroeg stadium gesignaleerd. Dat resulteert in minder onnodige kosten voor alle betrokken partijen.

Bron: van 19-08-2024