Nieuwbouw Nieuws

Zoek je een woning in Utrecht? Lees dan deze tips van een woonexpert uit Utrecht

21-08-2024

Het vinden van een geschikte woning in Utrecht kan soms lastiger zijn dan je denkt. Hoe begin je die zoektocht en hoe zorg je ervoor dat deze zoektocht ook nog eens slaagt? In dat geval is het belangrijk dat je je goed voorbereid: lees bijvoorbeeld deze onderstaande tips eens door van een woonexpert uit Utrecht.

Tip 1: Ken je budget

Voordat de zoektocht kan beginnen, is het belangrijk dat je weet tot welk budget je kunt zoeken. Zorg er daarom voor dat je je budget kent. Als je een woning wil gaan kopen, moet je vaak een hypotheek aanvragen bij een hypotheekverstrekker. Een hypotheekadviseur kan bepalen voor hoeveel geld je een hypotheek kunt aanvragen. De hoogte van jouw hypotheek is afhankelijk van een aantal factoren, zoals jouw inkomen en het inkomen van jouw eventuele partner.

Tip 2: Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar is hét hulpmiddel in de zoektocht naar het vinden van een woning in Utrecht. Een aankoopmakelaar zal je namelijk helpen in het aankoopproces van een woning, maar ook in de stappen daarvoor. Bij het kopen van een woning komt namelijk heel wat kijken. Zo kan een aankoopmakelaar met je meekijken tussen het aanbod van de huizen en weet een aankoopmakelaar ook vaak welke huizen er binnenkort op de markt verschijnen.

Daarnaast kan een aankoopmakelaar met je meedenken welk bod er kan worden uitgebracht: een aankoopmakelaar heeft immers verstand van de bewegende huizenmarkt. Een aankoopmakelaar in Utrecht is dus zeker een goede tip als je op zoek bent naar een geschikte woning in deze stad.

Tip 3: Hospitaregeling

Wil je in Utrecht een woning kopen en deze vervolgens voor een deel verhuren, bijvoorbeeld aan een student? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de hospitaregeling. De hospitaregeling houdt in dat je maar maximaal aan twee personen een gedeelte van de woning mag verhuren. Houd ook rekening met de voorwaarden ervan. Zo moet de eigenaar onder andere ook zelf in de woning wonen, moet je rekening houden met het aanvragen van een vergunning bij de gemeente Utrecht en moet de woning boven een bepaalde WOZ-waarde vallen.

Als je gebruik wil maken van de hospitaregeling in Utrecht, is het belangrijk dat je je hier goed in verdiept. Er zitten namelijk veel regels en voorwaarden aan verbonden. Je kunt ook wat dit betreft een aankoopmakelaar inschakelen die je kan voorzien van advies.

Tip 4: Weet wat je zoekt

Als je de zoektocht naar een woning gaat beginnen, is het budget belangrijk om te weten. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om te weten waar je naar op zoek wil gaan. In wat voor type huis wil je bijvoorbeeld wonen? Moet dat een jaren 30-woning zijn, wil je graag een kavel kopen en daar jouw droomwoning laten bouwen of wil je liever in een appartement wonen?

Ook kun je nadenken in welke buurt jij een woning zoekt. Een huis moet natuurlijk wel bij jou passen: jij moet er immers in gaan wonen. Je moet daarom wel een prettig gevoel krijgen als je tijdens de bezichtiging voor het eerst de woning binnenstapt. Bovendien kun je ook rekening houden met de omgeving van de woning. Bevindt de woning zich aan een drukke weg, zitten er scholen in de buurt en kun je het openbaar vervoer ook te voet of met de fiets eenvoudig bereiken? Denk goed na wat voor jou belangrijk is in de omgeving en houd daarmee ook rekening tijdens de zoektocht naar een woning.

Wil je graag een bod uitbrengen op de woning die je hebt bezichtigd? Dan is het een tip om goed na te denken wat je gaat bieden. Als je niet precies weet wat je moet bieden om een kans te maken op de woning, kun je ook hierbij weer een aankoopmakelaar inschakelen.

Bron: van 21-08-2024